Nasze hity kulinarne na Święta – co kochają Polacy?

Trudno sobie wyobrazić święta w Polsce bez tradycyjnych potraw. Wszyscy uwielbiamy smaczne znane od dekad dania, które konsumujemy z przyjemnością podczas długiego biesiadowania. Oczywiście nie może zabraknąć na Święta czerwonego barszczu, czy też pierogów z kapustą i grzybami albo smażonego karpia.

Jakich potraw nie może zabraknąć na świątecznym talerzu?

Wszyscy uwielbiamy ten wyjątkowy świąteczny czas, niezależnie od tego, czy jesteśmy osobami bardzo religijnymi, czy też nie. Ważne jest to, że cieszymy się tą wyjątkową atmosferą i rodzinną bliskością. Piękne zimowe pejzaże za oknem i choinka z prezentami to jednak nie wszystko. Ważne są również dania, na które czekają wszyscy.

Które dania uważane są w Polsce za najbardziej tradycyjne?

Statystyki bardzo wyraźnie pokazują, co Polacy kochają i co chcą widzieć na świątecznym talerzu. Przede wszystkim stawiamy na tradycyjną polską kuchnię. Nie może więc zabraknąć pierogów, czy też barszczu i naturalnie smażonej ryby. Do tego jeszcze należy doliczyć kapustę wigilijną no i oczywiście rybę po grecku. W wielu domach pojawiają się także krokiety, ale warto wspomnieć też o innych potrawach, które nie dla wszystkich są tak oczywiste.

Dania popularne na Wschodzie coraz popularniejsze

Polacy są z pewnością narodem, który bardzo chętnie testuje różne dania, choć wcale nie trzeba patrzeć daleko. W wielu domach popularna jest na przykład od wielu pokoleń, stawiana na stołach na Kresach Wschodnich kutia. Nie inaczej jest z zupą grzybową i pasztecikami z kapustą. Warto także zauważyć, że do takich kulinarnych tendencji dostosowują się też firmy przygotowujące catering na imprezę.

Obecnie przecież Polacy są bardzo zabieganym społeczeństwem, a więc niejednokrotnie nie mamy po prostu czasu na to, aby przygotowywać te wszystkie wspaniałe potrawy przez wiele godzin. W wielu sytuacjach wymagałoby to wzięcia dodatkowego urlopu, a to niestety nie jest możliwe. Tymczasem korzystając właśnie z takiej oferty jak catering na imprezę, nawet najbardziej tradycyjne dania mamy przygotowane w sposób profesjonalny i dostarczony o odpowiedniej porze.

Catering na imprezę i na kolację wigilijną

Tradycja jest dla Polaków bardzo ważna, niezależnie także od światopoglądu. Dlatego nawet osoby, które nie są zbytnio konserwatywne, same narzucają zwyczaj taki, że w przeddzień Bożego Narodzenia obowiązuje post i nie je się mięsa. Firmy oferujące catering dostarczają więc wszystko to, co potrzebne i niezbędne, aby wigilijna kolacja z daniami rybnymi była zorganizowana wzorcowo. W ten dzień nie może zabraknąć karpia, ale także śledzia, który podawany jest w oleju, śmietanie albo occie.